maandag 8 november 2010

Blogoefening 8 november

De ‘sjieken’-bak van 100000 euro waarmee je niets bent
Mijn ogen vielen uit hun kassen bij het lezen van verscheidene artikels rond de ‘nieuwe elektrische auto die wel eens de wereld zou kunnen veranderen’. De Tesla roadster sport. Een bolide gebaseerd op de al even excentrieke Lotus Elise. Ziedaar de eerste maal dat men ogen verschoten.
Tesla Roadster
Enkele gegevens Een auto met 290 pk, hij trekt op van 0 tot 100 in slecht 3,7 seconden en hij weegt maar 1300 kilogram. Bovendien wordt deze auto volledig elektrisch aangedreven. Waaauw zou je denken, alleen komt dan de prijs nog: 100000 euro. Om je een beeld te geven, een Porsche Boxter kost slechts 70000 euro. Een dure zaak dus maar voor iemand die droomt van een betere wereld, valt dit wel mee.

Problemen
De Belgische regering gaat nu, zoals in de buurlanden,  de inschrijving van zo een elektrische wagen goedkoper maken dan een ‘normale’ wagen. Wat een goede zaak is. Maar er blijken nog heel wat andere problemen met ‘elektrisch rijden’. Veiligheid voor voetgangers is daar één van. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt in een ondergrondse parking: je parkeert je wagen en stapt op een gezapig tempo naar de uitgang. Plots hoor je niets, maar zie je iets razendsnel (lees: niet zo héél razendsnel maar toch) voorbijrijden: een Toyota Prius. Levensgevaarlijk is dat, een auto zonder het geluid van een auto. Maar daar hebben ze wel wat op gevonden bij Tesla. Een optie van een paar honderd euro:  ‘geluidsnabootsing’. Tweede levensgevaarlijk probleem: oplaadpunten. Zo zijn er in een grote stad als Leuven nog helemaal geen oplaadpunten. Je moet rekenen dat deze Tesla een actieradius heeft van 400 kilometer bij normaal gebruik, maar als je een versnelling hoger wil schakelen (wat theoretisch gezien niet kan, want er zijn maar 2 versnellingen in de Roadster, één vooruit en één voor achteruit) zal je nog maar een goede 200 kilometer kunnen rijden.

Besluit
We kunnen besluiten dat een Tesla roadster een prachtige auto is, maar waar je op dit ogenblik nog niets mee bent. Tenzij je er een motor induwt van een Lotus Elise misschien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten