vrijdag 5 november 2010

Download-mama moet betalen

Jammie Thomas moet 1,5 miljoen dollar aan RIAA


De naam Jammie Thomas of de foto doen waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen, toch is zij een heel belangrijke dame op het net. Jammie Thomas-Rasset, om volledig te zijn, was de eerste persoon ooit die werd aangeklaagd door de RIAA, de Recording Industry Association of America. De RIAA is voor Amerika wat SABAM is voor Belgiƫ. Ze had maar liefst 24 liedjes, via KaZaA, aangeboden op het net.





62500 per lied
Het proces duurt nu al vier jaar en het einde lijkt nog niet in zicht. Thomas werd beschuldigd van het illegaal delen van 24 liedjes via P2P-netwerken.  In eerste instantie eiste de RIAA 1,92 miljoen dollar van de ‘download-mama’. Die eis werd door de rechtbank te hoog bevonden en de rechter oordeelde dat 54000 dollar moest volstaan voor 24 liedjes. Hierop ging de RIAA in beroep en na vier jaar is de boete nu vastgelegd op 1,5 miljoen dollar. Snel omgerekend, maar daarom niet minder correct, komt dat neer op 62500 dollar per liedje dat werd aangeboden door Thomas via een P2P-netwerk. De RIAA is tevreden: “We zijn de jury dankbaar dat omdat ze de ernst van het misdrijf erkent en we hopen dat de beklaagde eindelijk de verantwoordelijkheid voor haar daden aanvaardt.”

Hoger beroep
Dat aanvaarden lijkt moeilijker dan verwacht. Thomas gaat in hoger beroep, hopend op een mildere straf. Dat het om zo een zware boete gaat is opvallend. De RIAA voert een zware strijd in Amerika maar de meeste voorvallen komen nooit voor een rechtbank. Schadevergoedingen van enkele duizenden dollars worden het vaakst gebruikt. 

Een van de aangeboden liedjes was "Don't Speak" van "No-Doubt", dat gratis en legaal te vinden is op Youtube:




































Bron:http://tweakers.net/nieuws/70599/jammie-thomas-veroordeeld-tot-betaling-van-1-komma-5-miljoen-dollar.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten