vrijdag 5 november 2010

RSC Anderlecht: korte geschiedenis

RSC Anderlecht: een korte geschiedenis

Royal Sporting Club Anderlecht is een Belgische voetbalploeg uit de Brusselse gemeente Anderlecht. Zij behoort samen met Club Brugge, Standard Luik en Racing Genk tot de topploegen in de Belgische eerste nationale. Al sinds 1935 speelt de club met stamnummer 8190 onafgebroken in de eerste afdeling.

OntstaanOp 27 mei 1908 kwamen op initiatief van Charles Roos een twaalftal sportliefhebbers samen in café concordia in de Aumalestraat om een club op te richten voor atletische sporten en voetbal in het bijzonder in de gemeente Anderlecht. Zo onstond SC Anderlechtois in derde provenciale. Een tientaljaar laten, in 1917 werd SC Anderlechtois te groot en moest het op zoek gaan naar een groter stadium: het Meirpark, dat later het Astridpark zou heetten. Na het 25-jarig bestaan van Anderlechtois werd gekozen om de naam te veranderen naar Royal SC Anderlechtois.

Vanden Stock Constant

Eerste klasse
Het zou tot in 1935 duren dat RSCA in de ere-afdeling kwam om er vervolgens nooit meer weg te gaan. Het was ook in dat jaar dat Constant Van Den Stock aantrad als trainer, en later zou hij nog veel meer voor de ploeg gaan betekenen.



De rivalen
RSCA kent in zijn lange geschiedenis vele rivalen. Maar enkele daarvan keren steeds terug. Vooral Standard Luik en Club Brugge zijn de grote aartsvijanden. Voor de Vlamingen is Club Brugge de vijand, voor de Franstalige supporters is Luik de grote boosdoener. De laatste jaren kan ook Genk als een grote concurrent worden gezien. Ook de hele soap rond Genk-trainer Vercauteren heeft bijgedragen tot een gespannen situatie tussen Anderlecht en Genk.
PrijzenEen ploeg met een lange geschiedenis heeft logischerwijze ook al vele prijzen weggekaapt. RSCA won in totaal:
  • 30 keer de landstitel (en 20 keer tweede).
  • Negen maal Belgische beker
  • ook de Belgische supercup al negen keer

Externe link:
RSC Anderlecht (officiële website)
RSCA (Wikipedia)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten