zondag 5 december 2010

Bestaand Item Hermaken

Gezonde en goedkope ontspanning

De Faluintjesroute: genieten en afzien in de Aalsterse natuur

Wie ‘Aalst’ hoort denk direct aan carnaval maar de ajuinenstad heeft meer te bieden. Een voorbeeld daarvan is de Faluintjesroute. Een fietstocht van ongeveer 45 kilometer lang die vele pittoreske dorpjes van Aalst toont. Een leuke uitstap voor jongeren die graag vertoeven in de mooie natuur en geen schrik hebben van de nodige inspanning. Aan de ontspanning wordt ook gedacht.

Een mountainbike, een stel goede benen en goede moed, meer is er niet nodig om deze tocht aan te vangen.

Ready, set and go!
De bewegwijzerde Faluintjesroute begint aan het Aalsterse Station. Er is een grote parking voorzien waarvoor men jammer genoeg moet betalen. Een dagje veilig parkeren kost vijf euro. De fietsen uitladen, bandenspanning controleren gevolgd door een grote slok energydrank en de benen worden al snel warm. Je wordt verwelkomd met het geklasseerde stationsgebouw. Het ziet er niet alleen oud uit, dat is het ook. Wie goed kan lezen ziet op de voorgevel 1856 staan. Na enkele honderden meters wordt het drukke centrum verlaten en staat de wegwijzer ‘Faluintjesroute’ richting het Jaagpad, in Aalst beter bekend als ‘het Denderpad’. Samen met het verkeer verdwijnt ook de geur van stinkende auto’s. Een mooi aangelegd pad met langs de rechterzijde de Dender komt in de plaats. In één rechte lijn naar het pittoreske Herdersem waar de echte Faluintjesstreek begint. “Over de naam Faluintjes is heel wat te doen”, zegt Alfons De Koninck, mede-organisator van de grootste happening die plaats vindt in de Faluintjesstreek: de Pikkeling. “In feite mag men over de Faluintjesstreek spreken als het gaat over de Molenbeek in Meldert. Maar algemeen aanvaardt men ook het gebied van Meldert, Baardegem, Moorsel en Herdersem.” Dat zijn enkele deelgemeenten van Aalst.

Zwaar en vuil
Eens in Herdersem aangekomen gaat de tocht  over op een grote, en vooral, drukke baan. De auto’s zoefen weer om de oren en het is opletten geblazen. Gelukkig duurt deze drukte niet lang. Na een goeie vijf minuten doortrappen, keert de rust en stilte terug wanneer de route verdergaat langs de Oude Pastorijwegel. Hier ben je tevreden dat je op een mountainbike zit en niet op een gewone stadsfiets. Een versnelling lager schakelen en trappen maar. De modder spat tot op de neus maar ook op iedereen die rond je fietst. Het wordt duidelijk dat een degelijke fysiek vereist is. Ook spatborden en kleren die vuil mogen worden, zijn noodzakelijk. De vele koeien langs de kant denken er het hunne van.

Moorsel
Bijna halverwege de tocht: Moorsel. Dit is de grootste Faluintjesgemeente en is bekend voor zijn snijbloemen. Dat wordt al snel duidelijk. De ene serre na de andere komt tevoorschijn. Wie zijn geliefde wil verrassen met een bosje rozen kan zich hier zeker uitleven. Tot hier waren de wegen voornamelijk vlak maar daar komt verandering in. Ook het mooie asfalt maakt meer en meer plaats voor modderbanen bezaaid met mosselschelpen en stukken baksteen. Het maakt toch niet veel meer uit. De zwarte broek is een bruine geworden, de schoenen lopen mooi over naar de broek en wat met de jas? Die doe je best uit wil je niet te hard in het zweet staan. Net op het goede moment komt er terug een geasfalteerd pad: ‘De Leirekensroute. “Dit onderdeel van de Faluintjesroute was vroeger een spoorwegbedding. Deze lijn werd oorspronkelijk aangelegd als internationale lijn tussen Antwerpen en het Noord-Franse havengebied”, vertelt De Koninck. De hartslag gaat langzaamaan omlaag, tijd om wat overtollige modder van de fiets te verwijderen.

’t Sationneken
Aan het einde van de Leireken staat “ t Stationneken” van Baardegem. Wat ooit een station was, is nu een mooie taverne met een verzorgd terras. De geur van paardenmest dringt de neusgaten binnen. De ideale plek om een eerste pauze in te lassen. Binnenin het ‘Stationneke’ waan je je in vervlogen tijden.  Het gebouw is gerenoveerd maar men heeft niets aan de authenticiteit veranderd. Blote gewelven, oude parket, oude stoelen, zelfs de originele vloer uit het vroeger station ligt er nog. Buiten is de moderne tijd wel doorgedrongen. Een hogedrukreiniger staat aan de achterzijde voor al wie een verfrissing kan gebruiken. Vooral de fiets blijkt die verfrissing nodig te hebben met een hele grote bruine plas tot gevolg. Het lichaam kan vooral de warmte van een koffie gebruiken. Het is bovendien verstandig om hier de nodige suikers naar binnen te spelen. Want de volgende 15 kilometer zijn volgens het uithangende plan ook niet van de poes.

Kasseien en nog eens kasseien
De tocht gaat verder richting Meldert. De kasseien maken het er niet makkelijker op. Na een tweetal minuten is de fiets alweer verdoken onder een harde bruine laag. De kleren die al vuil waren, wegen dubbel zoveel. Een smalle goot aan de rechterkant lijkt de enige uitweg om niet door elkaar geschud te worden. Enige ervaring blijft wel vereist.  Na de zoveelste  strook van 500 meter kasseien lacht de bewoonde wereld je toe. Vlakke asfalt voelt aan alsof je op zacht golvend meertje ligt te dobberen. Plots in de linkerooghoek schiet een groot gebouw uit de grond. Een lang ommuurde tuin met een hoge toren zorgen ervoor dat de cadans de lucht in gaat. Nog 200 meter doortrappen en we naderen een gebouw met een grote historische maar ook economische waarde.

Gesloten abdij
De Abdij Van Affligem valt op door zijn bombastische gevel. De drukte neemt toe naarmate het gebouw nadert. Een eindeloze reeks auto’s tonen de weg naar de ingang. De technologie heeft ook hier niet stilgestaan. Een elektronisch uithangbord met gesloten erop en daaronder de openingsuren, is hier een voorbeeld van. De abdij, oorspronkelijk gebouwd in 1083, heeft nu nog vier belangrijke functies. Er is een religieus centrum een cultureel centrum. Maar, en dat is belangrijker voor jongeren, er is ook een jeugdheem en een gastenverblijf. Het gastenverblijf is er voor mensen die rust nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens ‘de blok’. “Jaarlijks komen hier ook enkele jeugdbewegingen om een kamp door te brengen in het jeugdheem”, vertelt Dom Idesbald, het hoofd van de abdij. Je zit hier kalm en bovendien kan je een rondleiding krijgen over hoe wij op authentieke manier kaas en bier maken.” En daar zijn ze terecht fier over. Het Affligemse bier, abdijbier om correct te zijn,  en de kaas hebben een sterke reputatie opgebouwd, zeker ook in Frankrijk. Sinds de elfde eeuw heeft de aanwezigheid van de abdij zijn stempel gedrukt op het culturele en economische leven in de Faluintjesstreek.

Gasthof d’Oudebrouwerij
En waar kan je iets beters proeven dan aan de bron zelf? Honderd meter verder, naast de abdij, ligt het gasthof d’Oudebrouwerij. Ook hier een gezellige sfeer en een authentiek gebouw. De bazin Marleen is druk aan het werk. Het gasthof is tot de nok gevuld. Buiten is er een mooie speeltuin voorzien voor de kinderen, die zich niets aantrekken van het weer. Ondertussen is het beginnen regenen. Naast de speeltuin is er een grote moestuin met vele groenten die gebruikt worden bij de dagverse soepen. Een volle kom tomatensoep met stukjes brood aan 2 euro is niet overdreven. Heb je het liever wat zwaarder, dat kan. Een Affligem (blond, dubbel of trippel) kost slecht 2,25 euro, neem daarbij nog een spaghetti van 6 euro en je kan met een volle maag terug de fiets op.

Einde
Van hieruit gaat het terug in een rechte lijn naar het beginpunt: het station van Aalst. Geen lastige of modderige banen meer. Vlakke en perfecte asfaltwegen doen je de zware inspanningen van de afgelopen uren vergeten. Heerlijk wanneer je het station voelt naderen. De verkeersdrukte neemt opnieuw toe maar iets verderop klik je voor de laatste maal uit de pedalen. Snel veranderen van kleren, de auto in en de verwarming op.
Het was een zware tocht, maar elke zichzelf-respecterende jongere moet dit aankunnen. De combinatie inspanning en ontspanning maken deze toch tot een perfecte uitlaatklep. Bovendien ben je weinig geld kwijt en heb je van de natuur kunnen genieten. Begin er wel niet helemaal onvoorbereid aan want dan zouden de inspanningen de ontspanning kunnen verdringen.



·         Praktische info Faluintjesroute:
·         45 km lang
·         Start: Stationsplein Aalst. Maar op gelijk welke plaats kan je inpikken.
·         Extra bezienswaardigheden: De Pikkeling: Elk jaar in september is er een grote happening in Meldert, een internationaal oogst- en folklorefeest.
·         Website met kaart: http://www.vlaanderen-fietsland.be/fietsroute.php?id=106 . Je kan er ook de mappen downloaden voor op de GPS.


Origineel document: http://www.2shared.com/file/0C-efMaH/Faluintjesroute.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten