woensdag 1 december 2010

Bespreking HLN.be iPhone App

HLN.be op de iPhone


Vele nieuwssites hebben ondertussen hun eigen iPhone of iPad applicatie. Destandaard, Demorgen, vandaag.be, Gazet Van Antwerpen, … Net zoals in de papieren kranten, zijn ook de applicaties van verschillende niveaus. Het Laatste Nieuws liet een tijdje op zich wachten maar komt nu toch met hun eigen applicatie op de markt.








Met veel trommelgeroffel werd gisteren de iPhone-applicatie van HLN.be voorgesteld. De app wordt gemaakt door dezelfde redactie die de artikels voor hln.be maakt. Al wordt niet de volledige content van de website gekopieerd naar de applicatie.


In feite krijg je de home-pagina van hln.be gekopieerd naar je iPhone. Ook de Tien Meest Gelezen artikels en de Keuze Van De Redactie krijgen aparte aandacht. Toch schiet de app te kort. Ze zeggen zelf dat de content vanop de iPhone een aanvulling is maar naar mijn bescheiden mening is de content zo goed als hetzelfde op het web en op de applicatie. De applicatie is als het ware, in de huidige vorm, overbodig. Je kan evengoed naar hln.be surfen om alle artikels te bekijken.
Sterktes
- Wat wel goed gedaan is zijn de foto’s. Deze zijn overzichtelijk op de iPhone.
- Ook het merendeel van de reclame is weggefilterd in de applicatie, wat de snelheid en overzichtelijkheid ten goede komt.
- De applicatie is ook verdacht snel (op een oude iPhone 3G).
- Je kunt ook je Facebook- en Twitteraccount linken met deze applicatie waardoor het mogelijk is om artikelen rechtstreeks te posten op je sociale netwerken.
- En bovendien is de gehele applicatie gratis te downloaden!

Zwaktes
Maar zoals gezegd schiet de applicatie nog op vele vlakken te kort.
- Een voorpagina van de papieren krant ontbreekt. Niets zo leuk om ’s morgens de voorpagina van een krant te lezen op je iPhone.
- De rest van de krant is niet te downloaden. Ook al ben je een abonnee, je zal altijd de papierenversie bij de hand moeten hebben om de krant te lezen.
- Geen video’s. HLN.be heeft vaak verrassende videoclips op de site, deze zijn niet terug te vinden op applicatie.
- Het weer is niet automatisch gelinkt aan de huidige positie.
- Geen iPad-versie.
- Deze applicatie biedt geen meerwaarde ten opzichte van andere nieuws-applicaties.

Al deze tekortkomingen zijn wel degelijk aanwezig bij de andere nieuwsapplicaties. Ik denk dan ook dat deze app snel in elkaar is geflanst om toch iets te hebben. Ik hoop dat er over versie 2 beter wordt nagedacht en er zaken bijkomen die meerwaarde bieden ten opzichte van de concurrerende krantenapplicaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten